Els 5 tocs més top↑ de la Selva!

Descobreix begudes populars de la Selva

RATAFIA – Confraria de la Ratafia, Santa Coloma de Farners
La ratafia és un licor tradicionalment casolà amb més de mil anys antiguitat. S’elabora des de finals dels S XIX de manera industrial. Per fer-la s’utilitza aiguardent o anís i la maceració principalment de nous verdes o altres fruites, herbes aromàtiques, i espècies. La preparació de la ratafia és una costum que no s’ha perdut. Actualment i amb aquesta voluntat de no perdre aquest patrimoni s’organitzen fires, mercats i tallers on s’explica com preparar-la. A la Selva comptem amb la Confraria de la Ratafia de Santa Coloma de Farners, on precisament es troba la recepta més antiga fins ara coneguda de ratafia la qual data del 1842 i ve de Francesc Rosquellas, d’un receptari antic en el qual consten diferents receptes de licor, de cuina, de remeis casolans i d’ungüents medicinals. És bona acompanyant de les postres, fruits secs, galetes, carquinyolis, en aperitiu o en qualsevol moment fresca com a signe d’hospitalitat. També un bon ingredient per preparar plats i altres postres com coques o gelats deliciosos.

VERMUT – L’Aliança 1919, Anglès
Una beguda clàssica i familiar que, actualment, torna a estar de moda i sembla que ha tornat i amb molta força. “Anem a fer el vermut” és molt més que una expressió; és com “Anem a fer unes tapes”; una manera de viure. La seva pràctica sempre comporta un cert grau d’entusiasme i alegria. Si bé Reus i Barcelona s’han disputat des de sempre els orígens del vermut al país, a la comarca de la Selva, concretament al restaurant L’Aliança 1919 d’Anglès, podreu degustar uns cupatges de vermut exclusius i singulars que recorden els orígens d’aquest aperitiu, quan el vermut es venia a granel i era com una quina o digestiu per la combinació d’herbes i alcohol que duia.

DAIQUIRI – Lloret de Mar
El Daiquiri, és un còctel fet a base de rom. Els ingredients bàsics són: rom blanc (beguda dels pirates), suc de llimona (fruita oriental trasplantada a Amèrica), xarop de canya de sucre (planta que les àrabs van dur a la península Ibèrica) i gel picat. Per ben pocs però és sabut que aquest còctel va ser creat per un català emigrat a Cuba: Constantí Ribalaiga i Vert, nascut a Lloret de Mar el 1888. Va entrar a treballar al cafè “La Floridita” a l’Havana (Cuba) on finalment n’esdevingué el propietari i un autèntic mestre en l’ofici dels barmans. Gent dels cinc continents va passar per la barra de Constantí: Gary Cooper, Marlene Dietrich, Ava Gardner, Spencer Tracy, Jean-Paul Sartre, etc. amb una menció especial a Ernest Hemingway, gran amant dels còctels de rom, que va deixar un famós record manuscrit en què es podia llegir: «el meu mojito, a la Bodeguita; i el meu daiquiri, al Floridita». Per tot això, es pot afirmar amb orgull que el daiquiri és el còctel de Lloret de Mar.

CERVESA ARTESANA – La Selvaseria, Vidreres
Rossa o morena, fluixa o forta, amb o sense alcohol. Fins aquí arribàvem fa ben poc quan un descrivia quin tipus de cervesa preferia, tret dels enamorats d’aquesta beguda a qui els seus coneixements els permetien fer una descripció més acurada. Això està canviant. Catalunya s’ha convertit en la punta de la llança d’una revolució que és el naixement de la cultura cervesera de la producció artesana i que està creixent a tot el país en general. Parlem de les microcerveseries, dirigides per una o dues persones que, generalment, combinen el hobby o passió que és per a ells elaborar la seva pròpia cervesa amb d’altres treballs que els permeten continuar invertint en la microcerveseria. A la Selva s’ha agafat una forta arrencada en aquest sector i actualment ja són un dels referents de la comarca. Us convidem a tastar les cerveses “Selva” de la Selvaseria en les diferents varietats: fresca, rossa, bruna, doble o fosca. També elaboren cerveses especials com la “Porter 1842” amb Ratafia de Santa Coloma de Farners o “La Cagatió” cervesa de Nadal amb espècies. També podeu visitar-los, gaudireu dels tastos maridatge amb productes de proximitat en un entorn privilegiat i d’una ruta per l’obrador on elaboren les diferents varietats de cervesa.

AIGUA VICHY CATALAN – Balneari Vichy Catalan, Caldes de Malavella
I finalment, de totes les begudes no podem deixar de banda la més clàssica de totes, la que és apte per a tothom i l’estrella de la nostra comarca: l’aigua. L’aigua juga un paper destacat tant a la taula com a la cuina, és un element bàsic. Ens centrem però en l’aigua del grup Vichy Catalan, la qual té la particularitat que es comercialitza amb dos etiquetats diferents: com aigua mineral natural i com a beguda refrescant, un fet poc habitual. Les propietats mineromedicinals d’aquesta aigua mineral carbònica contribueixen a la disminució del risc d’algunes malalties però també s’utilitza actualment, i cada vegada més, a la cuina en les coccions de verdures, mariscs i llegums ja que permeten conservar a més a més dels minerals propis de l’aigua les vitamines que aporta cada ingredient.

+Info: www.laselvaturisme.com


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *