L’ESSÈNCIA DE LA GASTRONOMIA SELVATANA

La Selva és un territori de grans contrastos gastronòmics gràcies a la seva estratègica ubicació i la seva composició geogràfica, dividida entre el mar i la muntanya. La gastronomia selvatana és per viure, recordar i emocionar. Basada en la tradició de la cuina catalana, tan la marítima com la de terra endins, la comarca ha sabut preservar les receptes autòctones i els productes tradicionals per impulsar el seu gran valor gastronòmic. Un maridatge de mar i muntanya per gaudir amb els cinc sentits!

A les zones costaneres, els plats més característics son elaborats amb marisc, peix i arròs. En canvi, a les zones de muntanya trobem receptes a base de cans, aus, cereals, llegums i bolets.

Al llarg de l’any se celebren a la comarca de la Selva varies campanyes i jornades gastronòmiques, cadascuna de les quals té lloc en el moment de l’any en què el seu producte base es troba en les condicions idònies per a ésser cuinat. Així doncs us presentem les principals jornades gastronòmiques de la comarca on podreu assaborir totes aquestes receptes tradicionals.

El bacallà ha estat i continua essent un dels ingredients més tradicionals i més versàtils dels plats de Quaresma de la nostra cuina. Coincidint amb carnaval i l’època de Quaresma Tossa de Mar celebra la Campanya gastronòmica de la Cuina del Bacallà. Durant tot un més, entre febrer i març, el bacallà, un ingredient típic als plats de Quaresma, serà el producte estrella als restaurants del municipi. I és que, durant la campanya, els diversos restaurants que s’hi han adherit prepararan un menú amb plats de bacallà als seus respectius establiments.

A partir de l’1 d’abril arrenquen les Jornades gastronòmiques del Peix Blau a Blanes. Durant tot el mes d’abril, diversos restaurants del municipi presentaran menús diversos on el peix blau n’és el protagonista. D’aquesta manera, els establiments gastronòmics adherits a aquestes jornades ofereixen un menú especial, amb el producte estrella. Tots els aliments que es troben dins d’aquesta campanya provenen de la Llotja de Blanes.

La gamba vermella de Blanes es troba als canons de la Mediterrània occidental i es pesca mitjançant el mètode d’arrossegament. És un producte molt preuat a la comarca, i al Port de Blanes s’hi dediquen de forma exclusiva un total de 7 embarcacions. Després d’un abril amb el peix blau com a protagonista, el mes de maig el que serà l’indiscutible producte per excel·lència de la gastronomia a Blanes serà la gamba. Les Jornades gastronòmiques de la gamba vermella de Blanes serveixen per reivindicar-lo com a propi de la zona.

Durant el mes de maig també tenen lloc a Lloret de Mar les Jornades gastronòmiques de l’Arròs. La història de Lloret i el seu passat mariner fan que gaudim d’un ric patrimoni gastronòmic. Diferents restaurants de Lloret de Mar ofereixen una cuina creativa i una carta especialitzada. Aquesta iniciativa gastronòmica compta amb la col·laboració de nombroses empreses i associacions de Lloret de Mar i la participació dels hotels i restaurants més destacats de la vila, que ofereixen als seus clients una gran varietat d’arrossos de la millor qualitat.

Duran el mes de juny arrenca la Campanya gastronòmica dels Fideus a la Cassola de Tossa de Mar. Els Fideus a la Cassola són un plat molt present a la gastronomia tossenca. Des de sempre ha estat present a les llars de Tossa de Mar i cada mestressa cuinava amb la seva pròpia recepta, seguint la tradició familiar i en funció dels productes de temporada que tenia a l’abast. Es per aquest motiu que se li rendeix un homenatge dedicant-li tot un mes.

La Campanya gastronòmica de la Cuina del Cim i Tomba se celebra cada any a Tossa durant tot el mes de setembre. El Cim i Tomba és un plat tradicional dels pescadors de Tossa de Mar i el seu nom es refereix als moviments de sacseig de l’olla. Abans, quan anar a pescar a la vela o a rem significava haver de ser fora de casa moltes hores, els pescadors de Tossa s’emportaven a la barca un fogó, un xic de carbó, un morter i una olla de ferro. Això a més d’un cistell carregat de verdures, oli i espècies, que el pujaven a bord. A l’hora de dinar, posaven la verdura a coure juntament amb el peix de la pescada que sortia trencat de la xarxa i que sabien que no podrien vendre; i hi tiraven un bon raig d’oli, ho cobrien d’aigua i ho deixaven coure a foc ràpid. Mentrestant, agafaven un morter i hi feien un allioli negat ben abundant, el posaven per sobre del peix quan ja el tenien cuit, i l’hi deixaven bullir entre dos i cinc minuts més. Tot seguit ho enretiraven del foc i ja estava llest per menjar. Era un plat de peix i vegetals molt primari però ara s’ha convertit en un de tradicional que se sol cuinar amb rap o turbot.

Lloret de Mar torna al passat durant tot el mes d’octubre i recupera els plats del mar més típics de la població, amb peix i marisc fresc pescat segons la tècnica de l’art, és a dir, a pocs metres de la platja. Durant tot el mes, més d’una vintena de restaurants recuperen els plats mariners més lligats a la població amb les Jornades gastronòmiques de la Cuina del Peix de l’art. Aquesta iniciativa gastronòmica compta amb la col·laboració de nombroses empreses i associacions de Lloret de Mar i la participació dels hotels i restaurants més destacats de la vila, que ofereixen als seus clients una gran varietat de menús amb productes de la millor qualitat.

Blanes, com a vila marinera i amb una activitat pesquera molt important ha recollit al llarg de la seva història una rica diversitat gastronòmica, però sense que arribés a arrelar mai un plat típic. Molta d’aquesta gastronomia ha arribat, tradicionalment, a través dels menjars que es feien els pescadors quan anaven a pescar amb les barques d’arrossegament o les de teranyina, amb fogonets de carbó, reunits a la popa del vaixell. Els diferents plats que ens han arribat a taula han anat evolucionant al llarg dels anys, i d’aquests, un dels plats que ha arrelat a la cuina és el del Suquet de Peix, on cadascú l’elabora de manera diferent, però on hi hauria d’haver sempre una bona picada i on en la variació del peix fa que aquest guisat surti diferent a cada llar.  Durant tot el mes d’octubre tenen lloc les Jornades gastronòmiques del Suquet de Peix en diferents restaurants de Blanes, on cada establiment participant prepara la recepta del suquet de peix a la seva manera.

El salsafí és el producte més identificatiu de la comarca de la Selva. Es tracta d’una planta bianual de la família de les compostes, originària de l’àrea mediterrània del sud d’Europa que, des de fa segles, s’ha conreat a diferents municipis de la Selva. La part comestible del salsafí és l’arrel, que té un color blanquinós, una textura agradable i tova i un sabor dolç, delicat i exquisit. Tradicionalment el salsafí a la Selva es considerava un aliment de luxe que només es consumia durant esdeveniments importants, especialment Festes Majors. Coincidint amb la programació de la festa petita de Vidreres durant el mes de novembre, es duen a terme les Jornades Gastronòmiques del Salsafí. Es pot trobar una mostra gastronòmica on hi participen diferents entitats del poble, restaurants i establiments i les cuineres de Sils ofereixen un tastet de salsafí maridat amb caves i cerveses artesanes. Allà mateix es podrà trobar estands de productors i elaboradors vinculats al producte. A més, es pot degustar als restaurants de la zona plats típics elaborats amb salsafí.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *