PLA-B!

Vols organitzar una sortida diferent? Busques alternatives prop de casa? Et presentem les visites guiades pels principals elements patrimonials de la ruta dels Castells de la selva

Us volem presentar totes les activitats organitzades que podeu realitzar en aquests equipaments per conèixer més a fons tota la seva historia i el seu llegat. Gaudeix el patrimoni cultural selvatà!

Castell i muralles d’Hostalric

Si hi ha un castell estratègic, aquest és el d’Hostalric. Situat dalt d’un turó que controla directament el camí de Barcelona a França i dominant la vall de la Tordera, els vescomtes de Cabrera ja el tenien a ple rendiment l’any 1145. Al segle XIII va presidir el naixement i el desenvolupament de la vila d’Hostalric, capital administrativa del vescomtat. Una història convulsa que ha fet que el castell ens hagi arribat sota la forma d’una fortalesa del segle XVIII, excel•lent i de visita obligada, amb els seus fossats, baluards i túnels i amb un recorregut preparat per a les visites, espais expositius i audiovisuals.

El recinte medieval us convida a passejar pels seus carrers i us proposa una alternativa per aprofitar al màxim la visita a Hostalric. De la mà de guies especialitzats podreu conèixer fets històrics rellevants de la vila medieval i del vescomtat de Cabrera mentre passegeu pel camí de ronda de la muralla o pugeu a la torre dels Frares.

Visites guiades: dissabte i diumenge a les 12:00h

Castell de Brunyola

Esglèsia de Sant Fruitós i el Castell. Brunyola.

Parlar del poble de Brunyola és parlar, sobretot, del seu castell. Al costat de tramuntana, el cos principal de la fortificació, de tres pisos, obre un portal adovellat i diverses finestres a la muralla emmerletada. El flanquegen dues de les quatre torres cantoneres que tenia la fortificació. La tercera torre es dreça alterosa, reconvertida en campanar, sobre la plaça i se li enganxa un tram de muralla amb un portal, que fou reconvertit amb els anys en paret del cementiri. Falta una torre, la del sud-est, que fou engolida per l’església parroquial de Sant Fruitós quan el temple es va engrandir cap aquella banda, una circumstància, però, que no impedeix que el de Brunyola sigui un dels castells més ben conservats de la comarca.

Us convidem a conèixer una mica més a fons aquest castell gòtic: reviure les aventures d’en Serrallonga, el famós bandoler de les contrades al segle XVII; descobrir la historia de la guerra dels remences, divisar les contrades des de la torre de guaita i explorar l’interior de la fortalesa a través de les visites guiades que s’ofereixen des de l’ajuntament.

Visites guiades cada tercer diumenge de mes a les 11:00h.

El Castell de Montsoriu

Tresors, cavallers i bruixes… Un viatge a l’època medieval per descobrir el gran castell gòtic de Catalunya. Endinseu-vos en el món medieval a través del castell de Montsoriu, la imponent fortalesa que els poderosos vescomtes de Cabrera tenien als peus del Montseny. La visita als tres recintes del castell i a les sales dedicades a l’època medieval del Museu Etnològic del Montseny us aproparà a una època històrica que de ben segur us captivarà.

La visita guiada al castell de Montsoriu permet, per una banda, conèixer la història de Montsoriu, la seva estructura militar i de palau i, per l’altra, inclou aspectes més atractius per als infants com l’explicació de les llegendes que envolten Montsoriu i el seu entorn. Des de l’aparcament públic fins a l’entrada al castell hi ha un itinerari de 2,8 km que s’ha de fer a peu (entre 30’ i 40’). Tingueu-ho present a l’hora de fer la reserva.

Visites guiades de dijous a diumenge a partir de les 10:00h

El Castell de Sant Joan de Lloret de Mar

El Castell de Sant Joan és una fortificació declarada bé cultural d’interès nacional. El bastió està ubicat sobre una petita elevació coneguda popularment com el Turó des Castell, la qual acumula un desnivell de 60 metres sobre el nivell del mar. Els orígens del Castell de Sant Joan són els orígens de la vila de Lloret. El conflicte bèl•lic que va enfrontar Anglaterra contra Espanya i França i que va concloure en la batalla de Trafalgar va tenir també un efecte desastrós per a la torre del Castell, l’armada britànica va bombardejar la torre i això va destrossar definitivament el recinte fortificat.
Actualment ha estat excavat i consolidat, i avui és visitable. Podem visitar-lo, passejar entre les restes de les seves estances i pujar a la seva torre reconstruïda, que afegeix 15 metres als 60 metres de penya-segat sobre el mar damunt del qual es drecen les restes d’aquest castell. Una altra imatge, ben diferent, de Lloret de Mar.

Visites guiades de juny a setembre de 10h a 13h i de 17h a 19h cada dia. D’octubre a maig dissabtes, diumenges, festius i Setmana Santa de 10h a 14h.

Més informació: ruta dels castells de la Selva: http://www.laselvaturisme.com/rutes-culturals/ruta-3-els-castells-de-la-selva/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *