El salsafí, un bé preuat de la Selva!

Descobreix els 11 restaurants de la Selva on menjar bons salsafins

El salsafí és l´arrel d´una planta de la família de les compostes, anomenada en botànica Tragòpogon porrifolius, originària de l’àrea mediterrània del sud d’Europa i que històricament ha estat cultivada a les comarques gironines.

Amb una llarga tradició gastronòmica a la comarca de la Selva, el salsafí és conegut i apreciat en la tradició culinària de la comarca des d’antic, usat com a ingredient d’acompanyament de diversos guisats.

EL CONREU

Es sembra durant els mesos de febrer, març i abril, en solcs d’uns 25 cm de distància. Els primers dies després de néixer és molt delicada pel que fa a la competència amb les males herbes. Li agraden les terres corrents en la regió mediterrània, és a dir, més aviat bàsiques i amb bon contingut en calç. Les arrels són delicades d’arrencar, ja que els mercats les volen senceres i són bastant llargues.

PROPIETATS NUTRICIONALS

El salsafí és una arrel que conté principalment aigua (més del 90%), de manera que aporta poca energia. A més, és una molt bona font de fibra i minerals. És una bona opció per a diabètics o persones que hagin de reduir el sucre i alhora augmentar la fibra d’algunes preparacions, donat que, a causa de la seva textura similar a un tubercle, es pot utilitzar en guisats i altres preparacions en substitució de la patata.

ON TROBAR-LO

La temporada del salsafí és de juny a novembre. El podem trobar als mercats municipals i algunes botigues de la comarca, propers a les zones de producció. Si el voleu provar guisat, el podeu trobar durant tot l’any a restaurants de la Selva. L’Associació d’Hostaleria de la Selva va engegar “La ruta del salsafí”, per la comarca de la Selva, on participen la majoria de restaurants associats.

Enguany l’Associació d’Hostaleria de la Selva juntament amb els alumnes del Cicle Formatiu de Grau Mitjà d’indústries alimentàries d’Hostalric han presentat un plat amb salsafí al dia mundial del turisme organitzat per la federació d’hostaleria de les comarques gironines que aquest any celebra el seu 40è Aniversari.

El podem degustar també a la Mostra Gastronòmica del Salsafí que es celebrarà del 17 al 19 de novembre, coincidint amb la festa petita de Vidreres.

LA POPULARITAT

El salsafí es vol donar a conèixer fora de casa i és per això que s’està treballant per potenciar la seva producció a través d’una associació de productors, com també augmentar la seva utilització entre els cuiners de la comarca de la Selva.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *