El Camí de Sant Jaume és una ruta de pelegrinatge que condueix, des de diversos llocs d’Europa, fins a Santiago de Compostel·la, on es diu que reposen les restes de l’apòstol sant Jaume, un dels dotze apòstols de Jesús que va predicar per la península Ibèrica. Segons el relat, sant Jaume fou decapitat a Jerusalem l’any 44 i les seves restes es van portar a la fi del món, que en aquell moment, quan es creia que la Terra era plana, es pensava que era Fisterra (Galícia). La història continua quan l’any 814 un pastor va veure un estel que li va indicar on es trobava el sepulcre del sant, i el bisbe Teodomir va establir que les restes que hi havia corresponien a les de sant Jaume. Des d’aquell moment, el lloc va atreure persones d’arreu que anaven fins a Santiago de Compostel·la en peregrinació, cosa que va ser el naixement d’una gran quantitat de rutes per arribar-hi.
No existeix un únic recorregut, sinó que hi ha moltes rutes d’accés al camí. Els camins de Sant Jaume a Catalunya es van ajuntant des de diferents ramals, que porten a Saragossa i al vell camí francès, vers Jaca o Logronyo. Sigui a peu, en bicicleta o a cavall, el pelegrinatge fins a Santiago no només representa fer un camí espiritual i d’introspecció personal, sinó que suposa, alhora, el privilegi de poder gaudir de tota la riquesa natural, paisatgística i cultural que ofereix aquest «camí de camins».
A la Selva podem trobar camins de Sant Jaume en les tres realitats territorials de la comarca: la muntanya, la plana i el litoral. L’entrada d’aquests camins a la comarca té lloc en dos punts per la zona nord des de la ciutat de Girona, i aquests camins menen cap a les comarques veïnes de la Garrotxa i Osona pel nord, cap al Vallès Oriental per la zona central, i cap al Maresme pel litoral.
1. TRAMS A LA ZONA DE MUNTANYA
Els trams del Camí de Sant Jaume de la part més interior de la Selva, a la zona de muntanya, corresponen al Camí de Sant Jaume de Catalunya que, des de la frontera amb França, es dirigeix cap a Montserrat passant per Girona i per aquesta part de la nostra comarca, fent coincidir el recorregut per la via verda del Carrilet cap a Olot. En aquest trajecte, trepitja els municipis de Sant Julià del Llor i Bonmatí, Anglès, la Cellera de Ter i Amer, i sortint de la comarca cap a la Garrotxa, passa per les Planes d’Hostoles.
Així mateix, a la Selva hi ha una petita branca d’aquest camí que funciona com una drecera. Concretament, el camí passa pels embassaments de Susqueda i Sau des del Pasteral, fet que evita haver de passar per Olot en el camí cap a Vic i Montserrat. En aquesta branca, el camí trepitja els municipis d’Amer, Osor, Susqueda i Sant Hilari Sacalm, en direcció cap a Vilanova de Sau, ja a la comarca d’Osona.
2. TRAMS A LA ZONA DE LA PLANA DE LA SELVA
La comarca de la Selva també disposa de camins de Sant Jaume a la zona de la plana selvatana. Es tracta, en aquest cas, dels trams més planers dels camins que passen per la Selva. Concretament, el Camí de Sant Jaume, quan passa per Girona, se separa en dos: l’itinerari que va cap a la zona de muntanya de la Selva i un itinerari nou que porta els pelegrins cap a Barcelona i entra a la Selva per Riudellots de la Selva. Des d’aquest poble, el camí es torna a bifurcar, en una branca de travessa tota la plana selvatana en direcció cap a Hostalric, o en una variant cap al litoral (Via de Marina). Els camins de Sant Jaume per la plana de la Selva passen pels municipis de Riudellots de la Selva, Caldes de Malavella, Sils, Maçanet de la Selva, Massanes i Hostalric.
3. TRAMS DE LA VIA DE MARINA
Finalment, des de Riudellots de la Selva se separa un camí que permet visitar els municipis litorals de la Selva i que pren el nom de Via de Marina. Aquest camí també porta els pelegrins cap a Barcelona, però en aquest cas ho fa pel costat del mar. La Via de Marina per la Selva recorre els municipis de Riudellots de la Selva, Caldes de Malavella, Vidreres, Lloret de Mar i Blanes, i surt de la comarca cap al Maresme.
Així mateix, a Lloret de Mar s’enllaça una petita branca de Camí de Sant Jaume provinent de Tossa de Mar que s’ajunta a la Via de Marina en direcció a Barcelona pel litoral.
La petxina del pelegrí s’ha convertit en el símbol del Camí de Sant Jaume, i la trobareu a tota la senyalització dels camins de Sant Jaume d’arreu dels països d’Europa fins a Santiago de Compostel·la. Podeu fer el Camí de Sant Jaume seguint les característiques plaques de la petxina del pelegrí i les marques grogues de pintura.
Podeu segellar les vostres credencials als municipis i les localitzacions següents:
Per obtenir una llibreta credencial a la comarca ho podeu dirigir a la rectoria de l’església de Sant Romà de Lloret de Mar, els dimecres i dijous, d’11h a 13h.
Alberg municipal de Sant Julià del Llor i Bonmatí
Carrer de Sant Ramon, 10, bxs. de Bonmatí – entrada pel carrer de Flaçà.
Cal fer una reserva prèvia per telèfon, al 972 422 296 (en horari d’oficina), o per correu electrònic, a info@stjuliabonmati.cat.
Informeu-vos amb previsió del tram que voleu fer i escolliu el que s’ajusti més al vostre nivell.
Porteu el material necessari: aigua, menjar, calçat còmode, protector solar, etc.
Si aneu en bicicleta, porteu l’equipatge adequat, utilitzeu el casc i respecteu els vianants.
La ruta es pot fer en qualsevol època, però abans de preparar o començar el camí informeu-vos de la previsió meteorològica.
Seguiu els camins senyalitzats i no us desvieu de l’itinerari.