Molí de la Pardina
El molí de la Pardina va estar en funcionament durant uns 120 anys: des de la dècada de 1850 fins a la de 1970. L’any 2004 va ser declarat bé cultural d’interès local.
Tot i ser conegut popularment com a molí de la Pardina —en referència a la casa annexa a la qual es va construir—, també se’l coneix com a molí d’en Sabench, pel nom del seu primer propietari, i com a molí de la Cellera.
Per tal d’optimitzar-ne la producció, l’any 1944 la família Espígol el va reformar completament i el va convertir en una farinera: a les moles existents hi van afegir tres molins de la casa Morros de Barcelona amb tota la seva maquinària, la més moderna del moment. Això el va convertir en un dels molins fariners més importants de les comarques de Girona.
El molí està compost per diverses construccions adossades, la suma de les quals dona com a resultat el complex fabril actual. L’edifici central, de planta rectangular, és el lloc on originàriament hi havia el molí. Al seu costat, la construcció de dues plantes coronada amb frontó triangular i esgraonat acollia la farinera. La resta de coberts i magatzems, construïts durant els anys setanta i sense valor arquitectònic, s’utilitzaven per fabricar pols de marbre destinada a la construcció (una roca que arribava al molí directament des de les pedreres del municipi).
Al darrere de l’edifici hi ha un element decisiu per a la funcionalitat del complex: la bassa, alimentada per l’aigua que el rec Gros capta i transporta des de l’embassament del Pasteral.
En el moment de ser declarat bé cultural d’interès local l’any 2004, el molí de la Pardina disposava de nombroses màquines en perfecte estat de conservació i d’un espectacular sistema d’embarrats, corretges de transmissió i tubs de fusta en forma d’arbre per transportar el gra. Tot i això, amb el pas del temps les cobertes van cedir i la pluja i la intempèrie van malmetre la maquinària fins al punt que, a dia d’avui, ja gairebé no en queda res més que les parets, les canalitzacions i el record.
Actualment trobareu un plafó informatiu amb accés a recreacions digitals del monument.