Ruta de Caldes de Malavella
Si Caldes de Malavella té més de dos mil anys d’història és gràcies als seus brolladors d’aigua termal. A partir de mitjans del segle XIX la vila esdevingué un actiu centre balneari i d’estiueig freqüentat per moltes famílies benestants, que hi construïren les seves residències seguint els corrents arquitectònics del moment. Aquest fet ha comportat que a Caldes hi hagi el conjunt modernista més important de la comarca de la Selva.
-
- Balneari Vichy Catalán (av. Doctor Furest). Distribuït en dues ales, la façana d’aquesta gran instal·lació balneària, projectada per Gaietà Buïgas (autor del monument a Colom) és d’estil orientalitzant, tot i que l’entrada principal és inequívocament modernista. En el seu interior hi ha una capella amb elements neoromànics. Balneari obert al públic. Veure ubicació aquí (41° 50′ 20″ N, 2° 48′ 16″ E)
-
- Avinguda Dr. Furest. Al principi d’aquest carrer, que comunica el poble amb l’estació, s’hi construïren algunes destacades cases d’estiueig, com la Casa Matheu (nº 6 – 8), amb elements neogòtics; la Torre dels Ocells (nº 10) o l’original Casa de les Punxes (nº14). Particulars
-
- Casa Pla i Deniel (pl. St. Esteve, 16). Promogut per l’advocat i polític Narcís Pla i Deniel, està composat per l’habitatge, amb finestres decorades amb relleus i cornises motllurades, i una part posterior on hi ha un jardí envoltat d’edificis auxiliars (garatge, magatzem, serveis), amb elements modernistes en maó vist. Particular. Hi ha una comunitat de monges vedrunes. Veure ubicació aquí (41° 50′ 16″ N, 2° 48′ 30″ E)
-
- Balneari Prats (c/ Pla i Deniel, 6). Gran edifici de tres plantes i dues ales, que presenta nombrosos elements d’inspiració clàssica a la façana, molt especialment les decoracions vegetals en relleu. A la darrera reforma, del 1912, devem la portalada principal, de regust modernista. Balneari obert al públic. Veure ubicació aquí (41° 50′ 15″ N, 2° 48′ 31″ E)
-
- Casa Quintana (c/Prim – c/Sta. Maria). Es tracta d’un dels edificis modernistes més rellevants de Caldes. Hi destaquen les seves grans finestres geminades i, sobretot, la tribuna cantonera, hexagonal i coronada amb una cúpula de ceràmica vidrada. Particular. Comerç a la planta baixa. Veure ubicació aquí (41° 50′ 12″ N, 2° 48′ 31″ E)
-
- Casa Rosa (c/ St. Grau, 19). El seu aspecte actual el devem a Pau Estapé, industrial de l’aigua i promotor de les excavacions a les termes romanes. Són remarcables la seva entrada principal, amb una original forma d’as de pic, la finestra geminada amb barana bombada de ferro forjat i les decoracions de la façana en ceràmica vidrada. Equipament públic, llar de jubilats i bar. Veure ubicació aquí (41° 50′ 18″ N, 2° 48′ 31″ E)
-
- Rambla Recolons. Promoguda per l’industrial Bartomeu Recolons, que estiuejava a Caldes, com un espai de passeig i de lleure, al seu entorn s’hi construïren algunes cases destacables, les cases nº 15 i 24, la Colònia Rodríguez (nº 37) i, molt especialment la Casa Mas Ros (nº 1) i la Casa Bell Estar (nº 54), destacables edificis modernistes. Particulars.
-
- Villa Rosario (Rambla d’en Rufí, 12). Feta construir per l’alemany Otto Streitberger (d’aquí que també se la conegui com a Torre dels Alemanys), la dedicà a la seva dona Rosario, que era andalusa. Per això la casa és d’estil orientalitzant, amb arcs àrabs fistonats, columnes i decoracions florals i amb arabescos. Particular. Veure ubicació aquí
-
- Passeig de la Granja. Urbanització promoguda per l’industrial Miquel Picó i Jou als anys 20. Tot i que no es va poder acabar, s’hi arribaren a construir algunes cases destacables, com la Villa Catalina (pg. de la Granja, 8), la Torre nº 1 (pg. de la Granja, 1) i la Torre nº 5 o Torre dels Cavalls (c/ Jacint Verdaguer, 53). Particulars.
-
- Parc de la Font de la Vaca (c/ St. Esteve – baixada de la Font de la Vaca – c/ Nord i c/ Verdaguer). En aquest parc, que centrava la urbanització de la Granja, hi ha diversos elements arquitectònics d’interès, com la pròpia font, amb decoracions ceràmiques i coronada amb una cúpula; el casinet, un berenador també ornat amb decoració ceràmica i una caseta de pou de planta hexagonal. Parc públic. Veure ubicació aquí (41° 50′ 03″ N, 2° 48′ 29″ E)